Digital Asset Management

PIM en DAM zijn twee losse applicaties die nauw met elkaar samen werken, productdata kan in de meeste gevallen immers niet zonder een afbeelding. Naast de afkorting DAM komt de afkorting MAM ook regelmatig voor, wat staat voor Media Asset Management. Ofschoon er een klein nuance-verschil is wordt in de meeste gevallen hetzelfde bedoeld.

 

In een DAM wordt alle "ongestructureerde data" opgeslagen. Dit is data die niet concreet te maken is maar wel noodzakelijk voor het product.


Voorbeeld:
Een afbeelding van een schoen is noodzakelijk om deze online te kunnen verkopen, toch is aan de file van de afbeelding niet te zien of de schoen van leer of van kunststof is. Dit ligt wel vast in de "gestructureerde data" die in de losse velden van PIM wordt opgeslagen. Het materiaal is een veld waarop gezocht en gefilterd kan worden en heet daarom gestructureerd, terwijl een afbeelding niet te doorzoeken en daarom ongestructureerd is.

 

Ook documenten als PDF data sheets en films vallen onder ongestructureerde data. Je kunt lastig zien wat er in staat, laat staan dat je kunt filteren op de inhoud. Toch is het vaak een essentieel onderdeel van het product.